Kuurne staat voor de uitdaging om verdere groei en versterking te realiseren binnen de grenzen van de gemeentelijke kernen. De gemeente wil aantrekkelijk blijven voor alle bevolkingsgroepen. De gemeente biedt begeleiding aan jongeren en ouderen, zodat wonen betaalbaar, kwalitatief en duurzaam kan zijn.

Onze prioriteiten:

  1. We zetten verder in op het aantrekken van mensen die het patrimonium verbouwen tot hedendaagse woningen. Het Woonloket biedt ondersteuning (verbouwlening en -premie), stelt renovatiecoaches beschikbaar en werkt stimulerende gemeentelijke renovatiepremies verder uit rond energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. 
  2. Vanuit het Sociaal Huis wordt ondersteuning geboden voor woonzorg en thuiszorg, met het oog op een duurzame woonomgeving voor levenslang wonen met de nodige aandacht voor vereenzaming. De dienst thuiszorg in Ter Groenen Boomgaard speelt hierin een belangrijke rol.

Korte termijn en lange termijn:

  1. Behoud van de huursubsidie voor wie moeilijk iets kwalitatief kan huren en (nog) niet terecht kan bij de sociale huisvestingsmaatschappij.
  2. Kuurne is volgebouwd. Er wordt veel strikter omgegaan met woonuitbreidingsprojecten. 
  3. In de kernen zijn eengezinswoningen de norm. De ontwikkeling van kwalitatieve appartementsbouw kan enkel indien dit een grote meerwaarde biedt voor de omgeving. 
  4. Het huidige patrimonium van de sociale huisvestingsmaatschappij wordt aangepast aan de hedendaagse (energiezuinige) wooneisen volgens het reeds bepaald traject, oa op Nieuwenhuyse en Spijker en Schardauw. Het aantal woningen wordt niet verhoogd. 
  5. De vraag naar starterswoningen, woningen voor eenpersoonshuishoudens en specifieke woningen voor het groeiend aantal ouderen zit in stijgende lijn. Het lokale woonbeleid zorgt voor een woningaanbod in de gemeente dat voldoende divers is, met vooral aandacht voor de meest behoeftige gezinnen en alleenstaanden. 
  6. Leegstand wordt actief via renovatie of nieuwbouw omgeturnd tot beschikbare woningen. 
  7. De regie van het woonbeleid loopt via het Woonplatform. Daarin zit de sociale huisvestingsmaatschappij, woon- en zorgcentra, adviesorganen, privé, experten, diensten en beleid (Sociaal Huis en gemeente).
  8. In nieuwe woningprojecten blijft de gemeente de link leggen met duurzame, collectieve energievoorziening (bijvoorbeeld het warmtenet) en met duurzame mobiliteit. Kuurne ijvert bij de hogere overheden dat individuele woningen hier ook op kunnen aansluiten.

Andere standpunten

Veiligheid

Patrimonium

Wat is jouw + voor Kuurne?

Klaar om het verschil te maken? Sluit je vandaag nog aan en laat jouw stem tellen! Samen kunnen we bouwen aan een betere toekomst voor Kuurne. Ontdek onze standpunten en maak deel uit van de verandering die we willen zien.