Werk & ondernemen

De voorbije legislatuur is het aantal actieve ondernemingen in Kuurne sterk toegenomen (van 1265 eind 2017 naar 1552 eind 2022). Er starten meer ondernemingen dan dat er stoppen. 

Onze prioriteiten:

  1. Verdere uitdeining van retail moet geweerd worden. ‘Ik koop Lokaal’, zoals aangebracht door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen, is het motto. De korte keten wordt ondersteund.
  2. We nemen initiatieven om onze gemeente en de troeven van Kuurne te promoten in samenwerking met de lokale horeca. Het vaar- en fietstoerisme bloeit en daar spelen we in ons beleid op in.

Korte en lange termijn:

  1. De uitstraling van het bedrijventerrein en de toegankelijkheid voor de fietser wordt verhoogd via de heraanleg van fietspaden.
  2. Het ondernemersloket wordt voortgezet en eventueel uitgebouwd. Deze vormt een brug tussen de ondernemer en de gemeente. Dit kan gaan over panden, maar ook over het bespreken van openbare werken om hinder zoveel mogelijk in te perken.
  3. We blijven nagaan hoe kantoorruimte en diensten in de gemeentelijke kern verweven kunnen worden met de woonfunctie. Bedrijvigheid in de kern maakt Kuurne sterker én is beter voor de duurzame mobiliteit. 
  4. Aanbestedingen worden toegelicht op infoavonden. Ondernemers kunnen aangeven of ze hierover aangeschreven willen worden.
  5. We willen initiatieven van handelaars steunen om samen ons merk ‘Kuurne leeft’ te promoten. We gaan voor leefbare en welvarende kernen die aantrekkelijk zijn voor Kuurnenaars en bezoekers. Dit vraagt een toekomstgericht beleid met kansen voor een gevarieerd winkelaanbod, aangename terrasjes en een bloeiende horeca. Een nette, vlot bereikbare gemeente met voldoende gratis parkeerplaatsen trekt bezoekers aan. Die positieve uitstraling zet starters aan om zich in Kuurne te vestigen.
  6. We geven werkkansen voor kwetsbare werkzoekenden. Werkzoekenden kunnen niet altijd in de reguliere economie ingeschakeld worden. Er is via WAAK al veel maatwerk. Ook instrumenten zoals gemeenschapsdienst, wijkwerken of tijdelijke werkervaring kunnen ervoor zorgen dat een aanbod op maat kan worden gevonden. De trajectbegeleider en wijkwerkcoach (CAW) zijn sleutelfiguren. 

Andere standpunten

Veiligheid

Mobiliteit

Wat is jouw + voor Kuurne?

Klaar om het verschil te maken? Sluit je vandaag nog aan en laat jouw stem tellen! Samen kunnen we bouwen aan een betere toekomst voor Kuurne. Ontdek onze standpunten en maak deel uit van de verandering die we willen zien.