Open & gastvrije gemeente - internationale samenwerking

Een lokale visie op internationale samenwerking verdiept de beleidskwaliteit, omdat het de solidariteit verhoogt, ongelijkheden bestrijdt en culturele creativiteit opwaardeert. De  nieuwe generatie kiezers is opgegroeid in een multiculturele en geglobaliseerde wereld. We opteren voor een sterk lokaal mondiaal beleid, gebaseerd op solidariteit, gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid. We steunen hiervoor op de Mondiale Raad als een inclusieve en gerespecteerde partner en onderschrijven de visie van de Kuurnse Mondiale Raad.

Onze prioriteiten:

  1. Het beleidsplan van de gemeente wordt opgehangen aan de SDG’s. 
  2. Maatschappelijke polarisering, gevoed door bijvoorbeeld islamofobie, antisemitisme en racisme, gaan we tegen door het uitwerken van vormingen voor alle generaties. We doen dit in samenwerking met lokale vredesbewegingen. Ontmoeting is een sleutel om polarisering tegen te gaan.

Korte en lange termijn:

  1. We vertalen de Europese Green Deal in kleine acties die de burgers kunnen ondernemen: maaimeiniet, geveltuintjes, vergroening van percelen, bomenplantactie, waterbesparing, watercaptatie, waterinfiltratie in de bodem, investeren in groene energie, … Dit kan aangereikt worden onder de vorm van infoavonden, via gemeentelijke informatiekanalen, acties op Wereldwaterdag, … 
  2. We steunen actief de oproepen tot vrede en stopzetting van nucleaire wapens van de internationale beweging ‘Mayors for Peace’. 
  3. We zijn transparant over onze houding ten aanzien van migratie en integratie (opvangpolitiek, inspanningen richting integratie, …). We maken duidelijk welke middelen en mensen we daaraan besteden. 
  4. We herbekijken de subsidiereglementen voor ontwikkelingssamenwerking. Richting 2030 voorzien we een groeipad. Dit budget wordt zowel besteed aan initiatieven in lage-inkomenslanden als aan bewustmaking van de burgers . We streven naar mobilisatie en participatie van gezinnen, scholen en socio-culturele verenigingen. In dat kader hebben vierde pijler-initiatieven grote waarde, omdat zij erin slagen doorleefde verhalen uit het zuiden op een vlotte manier binnen te brengen. 
  5. Het ontwikkelingsbeleid wordt gebaseerd op gelijke partnerschappen, met evenwaardige inbreng en beleidsvoering. Er wordt prioritair samengewerkt met lage inkomenslanden waar democratie en mensenrechten vooraan staan. 
  6. Uitwisseling van ervaringen met andere lokale besturen wereldwijd en inzetten op capaciteitsversterking van andere lokale besturen wereldwijd zijn belangrijke, waardevolle initiatieven. We blijven vanuit de gemeente investeren in de eerder opgestarte contacten met Frankrijk (Marcq-en-Baroeul). Daarnaast ondersteunen we contacten via scholen en organisaties: met Nederland (Haaksbergen via Wijzer en Texel via de Orde van de Ezel), Polen (Krakow via Spes Nostra), Duitsland (Gemünd via Egika), Denemarken en Zwitserland (Chiro St.-Michiel). 
  7. We evolueren van een FairTradeGemeente naar een Faire Gemeente, met nadruk op lokaal, ecologisch en fair. De Drie Wijzen spelen daarin een belangrijke rol.

Andere standpunten

Patrimonium

Omgeving

Wat is jouw + voor Kuurne?

Klaar om het verschil te maken? Sluit je vandaag nog aan en laat jouw stem tellen! Samen kunnen we bouwen aan een betere toekomst voor Kuurne. Ontdek onze standpunten en maak deel uit van de verandering die we willen zien.