Oud

De huidige ouderenpopulatie vraagt een gedifferentieerd ouderenbeleid. 65-80-jarigen zijn veel actiever dan vroeger. Daarnaast is er een trend dat veel 80+’ers zo lang mogelijk thuis blijven wonen. 

We onderschrijven het memorandum van de Kuurnse Ouderenraad.

Onze prioriteiten:

  1. We pakken de digitale kloof aan. Ouderen leren gebruik maken van digitale dienstverlening, het gebruik van diverse apps, … We geven steun aan de ouderverenigingen om hiermee aan de slag te gaan (bijvoorbeeld op vlak van infrastructuur en materiaal). We zien opportuniteiten in de samenwerking met het Digipunt waar georganiseerde lessenreeksen aangeboden worden. Deze digihulp wordt aangeboden in verschillende lokale ankerpunten.
  2. We creëren zorgzame buurten door het stimuleren en ondersteunen van initiatieven waarin jong en oud in contact komen met elkaar en elkaar helpen. Het Lokaal Dienstencentrum doet haar deel, maar buurt- en wijkcomités zijn eveneens een belangrijke schakel om eenzaamheid tegen te gaan. 

Korte en lange termijn:

  1. De samenwerking (bijvoorbeeld voor het organiseren van activiteiten) tussen ouderenverenigingen, Lokaal Dienstencentrum en Sociaal Huis wordt uitgebouwd. In de eerste plaats gaat dit over informatiedoorstroming.
  2. We zetten in op infrastructuur voor verenigingen, waar ouderen kunnen samenkomen en culturele en sportactiviteiten kunnen uitvoeren. Er ligt bij de verenigingen en vrijwilligers ook een sleutel om eenzaamheid tegen te gaan. 
  3. Bij projecten inzake Ruimtelijke Ordening, Openbare Werken of Verkeer wordt geluisterd naar en rekening gehouden met de behoeftes en noden van senioren.
  4. Er komen meer banken om samen te zitten op plaatsen waar veel ouderen wonen, bijvoorbeeld bij de Vlaskouter. 
  5. De economische situatie van de voorbije tijd zet de koopkracht onder druk. Ook ouderen met de laagste pensioenen moeten actief kunnen blijven deelnemen aan de samenleving. We behouden de sociaal-culturele tussenkomst.
  6. Samen met de woonzorgcentra wordt bekeken hoe we oud & jong meer kunnen samenbrengen. Een te onderzoeken piste kan hierbij zijn dat woonzorgcentra ook studentenkamers kunnen aanbieden.

Jong

We onderschrijven het memorandum van de Kuurnse Ouderenraad.

Onze prioriteiten:

  1. Kinderen en jongeren hebben een stem in het Kuurnse beleid. Een gemeente waar het goed is voor kinderen, is een gemeente waar het goed is voor iedereen. Er wordt verder actief samengewerkt met de kindergemeente- en jeugdraad. Ook niet aangesloten kinderen en jongeren moeten betrokken worden. 
  2. We blijven inzetten op maximale aanwending van brugfiguren (onder andere in onderwijs) voor de toeleiding van kinderen en jongeren naar het bestaande aanbod. Dit betekent de actieve verlaging van de financiële, culturele en fysieke drempels die de toegang tot jongerenorganisaties kunnen belemmeren.

Korte en lange termijn:

  1. De jeugdverenigingen en -huizen kunnen blijven rekenen op onze ondersteuning. Het zijn plekken waar onze kinderen en jongeren leren (samen) spelen, (samen)leven en organiseren. Het zijn plaatsen waar ze ontspanning en steun vinden. Deze unieke leerschool voor het leven blijven we verder ondersteunen.
  2. Kuurne voert een ‘kind- en jeugdvriendelijk beleid’ in de zo breed mogelijke zin van het woord: van de groendienst tot het Huis van Kind. 
  3. Kuurne blijft inzetten op het voorzien van ruimtes voor het gezamenlijk studeren in de blok- en examenperiodes.
  4. Ieder kind in Kuurne moet binnen 400 meter een groene zone en/of wijkspeelpleintje hebben. Dat doel is bijna gehaald. De blinde vlekken worden na wijkonderzoek en participatie indien gewenst hiervan voorzien.

Andere standpunten

Klimaat & milieu

Omgeving

Wat is jouw + voor Kuurne?

Klaar om het verschil te maken? Sluit je vandaag nog aan en laat jouw stem tellen! Samen kunnen we bouwen aan een betere toekomst voor Kuurne. Ontdek onze standpunten en maak deel uit van de verandering die we willen zien.