Kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen

24 maart 2024

Burg+ gaat met 12 vrouwen en 11 mannen op lijst naar gemeenteraadsverkiezingen

Op een vergadering heeft Burg+ transparant en democratisch de plaatsen op de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen aangeduid. 

Burg+ kiest voor Francis Benoit, de huidige burgemeester van Kuurne, als lijsttrekker van de vernieuwde ploeg, die bestaat uit kandidaten met engagement, goesting en ervaring. 


Zijn verder kandidaat in volgorde: Vereeck Isabelle, Vanwynsberghe Willem, Deprez Jan, Van Haverbeke Eveline, Decock Fanny, Delneste Chris, Deroo Bert, Debrouwere Carine, Stamper Sarah, Bouckaert Lawrence, Duponselle Lore, D'Halluin Céline, Lannoo Lukas, Werbrouck Severino, Legein Getan, De Bleeckere Julie, Petrova Larisa, Verhaeghe Greta, Plets Marc, Verdure Rita, Schietgat Johan, Vanhauwaert Hilde als lijstduwers.

Quote

“Elke kandidaat op onze Burg+-lijst heeft ondertussen zijn definitieve plaats toegekend gekregen. Nu dit achter de rug is, willen we vanaf komende week beginnen met onze huisbezoeken en de vraag stellen: ‘Wat is jouw + voor Kuurne?’

Francis Benoit, Lijsttrekker
Afbeelding

Geen herverdeling meer van de lijststemmen bij de gemeenteverkiezingen

Naast het opheffen van de opkomstplicht, zal de Vlaamse regering ook de lijststem afschaffen. De lijststem is het bolletje bovenaan een kieslijst dat je aanvinkt als je akkoord gaat met de volgorde van de kandidaten op de lijst. Tot dit jaar kwamen al deze stemmen samen in één pot en werden deze verdeeld over de kandidaten. De verdeling start met het geven van stemmen aan kandidaat 1 totdat hij/zij er genoeg heeft om verkozen te zijn. Daarna volgt hetzelfde proces voor kandidaat 2 en zo verder. Meestal is de “pot” leeg bij kandidaat 3.

Het systeem van deze zogenaamde “pot” wordt bij de lokale en provinciale verkiezingen afgeschaft. Dit wil echter niet zeggen dat de lijststem verdwijnt. Je zal nog steeds bovenaan de lijst een bolletje kunnen kleuren, maar deze telt dan enkel nog als een stem voor de partij. Het betekent dus wel dat jouw plaats op de lijst je dus niet langer een voorsprong kan opleveren. Om een zitje in de gemeenteraad te verkrijgen, zullen alleen voorkeurstemmen nog geteld worden. Dat is een heel ingrijpende maatregel. Een slechte plaats op de lijst betekent dus niet langer dat je waarschijnlijk geen zitje in de gemeenteraad zal kunnen bemachtigen, want wie meer voorkeursstemmen haalt dan de lijsttrekker grijpt zowaar de macht.

Wat is jouw + voor Kuurne?

Klaar om het verschil te maken? Sluit je vandaag nog aan en laat jouw stem tellen! Samen kunnen we bouwen aan een betere toekomst voor Kuurne. Ontdek onze standpunten en maak deel uit van de verandering die we willen zien.