Burg+ is nieu­we par­tij in Kuur­ne, CD&V in zee met Open VLD

17 januari 2024
Persco (TV)

In Kuurne is een nieuwe politieke partij voorgesteld: Burg+. De partij bestaat uit leden van CD&V, Open VLD en ‘verruimers’.

Burg+ verwijst naar Francis Benoit, die de huidige burgemeester is en de nieuwe lijst zal trekken. “De focus ligt op actieve burgerparticipatie. Denk maar aan thema’s als klimaat, ondernemen, vrije tijd, welzijn en wonen. Door aandacht te besteden aan de lokale stem, willen we op elk vlak een grote plus realiseren," zegt lijsttrekker Francis Benoit.

De nieuwe partij vormt naar eigen zeggen één fractie, en dus geen samenstelling van verschillende fracties binnen één lijst. Na de verkiezingen blijven ze één lijst in de Kuurnse gemeenteraad. Francis Benoit: "Het huiswerk is nog niet af. We hebben al veel gerealiseerd en er is ook al veel gepland. Het is zo dat ik dat niet alleen doe, dat is met een team, en we willen daar als Burg+ werk van maken."

CD&V in zee met andere partij

Open VLD maakt momenteel geen deel uit van de meerderheid. Meer nog, uitgerekend Francis Benoit schoof in 2012 de liberale Lijst Burgemeester van Carl Vereecke aan de kant. Speelt dat verhaal nog? Rik Bouckaert, Open VLD Kuurne: "We kijken vooruit, niet achteruit. Dat is het voornaamste. Waar je naar verwijst, dat is 12 jaar geleden. In politiek is dat de prehistorie. En ik geloof in de kracht van mensen, in de kracht van samenwerken."

Afbeelding

Reactie N-VA en Vooruit-Groen

CD&V bestuurt nu samen met N-VA en Vooruit-Groen. Die reageren verrast op de zet van CD&V. Johan Bossuyt, N-VA Kuurne: "Elke partij probeert naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober toe zo sterk mogelijk naar voor te komen, ook CD&V. Ik verneem dat ze op die manier verbreding willen hebben in hun partij, verdieping misschien, maar dat verandert absoluut niets aan de wijze waarop we nu met de meerderheid op een zeer constructieve en positieve manier samenwerken. Eerder hadden wij al beslist om net als bij de vorige verkiezingen onder de naam N-VA naar voor te komen."

Annelies Vandenbussche, Vooruit-Groen Kuurne: "We zijn natuurlijk een beetje verrast. Het voelt ook raar aan omdat wij samen een meerderheidsploeg vormen en er nu met een oppositiepartij wordt samengewerkt, maar natuurlijk zoekt iedereen naar zijn sterkste lijst en dat is ook het goed recht van CD&V. Er wordt ook bewogen naar rechts, de burgemeester zegt zelf dat het een centrumrechtse partij wordt, denken wij met Vooruit-Groen nog het enige alternatief te zijn op links. Dus op zich hoeft dat voor ons geen negatieve zaak te zijn."

Wat is jouw + voor Kuurne?

Klaar om het verschil te maken? Sluit je vandaag nog aan en laat jouw stem tellen! Samen kunnen we bouwen aan een betere toekomst voor Kuurne. Ontdek onze standpunten en maak deel uit van de verandering die we willen zien.